Gepubliceerd op 17 april 2023

‘Vakmensen zoeken vakmensen op’

Keukenspectrum Groep heeft zich recent aangesloten bij de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV). Met een reden. De holding van inmiddels twee keukenlabels, namelijk I-KOOK in het betaalbare segment en KeukenCoach in het midden tot hogere segment, groeit en professionaliseert. “Bij de ontwikkeling die wij doormaken hoort ook het NFV-lidmaatschap.”

Aan het woord is Roel Oostra. Hij startte samen met zijn broer Jaap 20 jaar geleden Keukenspectrum Groep. Destijds zagen zij in de keukenmarkt kansen voor een meer toegankelijke klantbenadering en een kleinschaliger aanpak dan de grote ketens. “Wij geloven in vakmanschap én in winkels. Onze mensen hebben aandacht voor het hele proces, van de online oriëntatie voor een keuken tot de plaatsing ervan bij de mensen thuis.” In die hele reis die de klant aflegt spelen de winkels volgens Oostra een belangrijke rol. “Zo’n 80 procent van de klantreis voor een keuken vindt online plaats. Daarom zijn we ook online erg actief, en lukt het ons om in een vroeg stadium met klanten in gesprek te komen. Veel van deze contacten zetten we om in afspraken in één van onze winkels.”

De kern

De kern van de dienstverlening in die winkels? “Lokaal, dichtbij en servicegericht. Zeker niet opdringerig. Wij maken het verschil door keukenretail te benaderen als dienstverlening in plaats van verkoop en levering van een aantal producten. Daarom nemen onze franchisenemers alle tijd voor een klant. Door echt met klanten mee te denken en ons vakmanschap volop in te zetten, lukt het ons om die enorme groei door te maken”, vertelt Oostra. Keukenspectrum Groep heeft met de labels I-KOOK en KeukenCoach inmiddels in totaal 32 winkels. Dit zijn zowel franchise- als eigen winkels. “Door een scheiding tussen het servicekantoor en de winkels, geven wij onze franchisenemers alle ruimte om te focussen op die persoonlijke aandacht voor klanten. Veel ondersteunende zaken als administratie, orderverwerking, inkoop en personeelswerving nemen de collega’s van het servicekantoor uit handen. Ontzorgen van vakmensen, daar gaat het om”, vertelt Oostra.

Aansluiting bij NFV

Daarbij zijn de ambities torenhoog. Keukenspectrum Groep wil richting 2030 zo’n 200 procent groeien en nog 70 (franchise)winkels openen. Die groei brengt ook verplichtingen met zich mee, weet Oostra. “Wij werken bijvoorbeeld al sinds 2005 met hetzelfde franchisecontract, daar was al vijftien jaar niet naar gekeken. Maar met de komst van de nieuwe franchisewet hebben we aanpassingen moeten doen, en hebben we ons ook aangesloten bij de NFV. Bij de ontwikkeling die wij doormaken hoort ook het NFV-lidmaatschap. Het lidmaatschap heeft namelijk verschillende voordelen. Allereerst is het natuurlijk goed dat mensen met verstand van zaken meekijken met ons, en onze contracten professioneel beoordelen. Vakmensen zoeken vakmensen op”, zegt Oostra met een glimlach. Maar hij ziet het ook breder. “Het feit dat wij lid zijn van de NFV geeft onze ondernemers en klanten ook vertrouwen. Zo van; daar hebben ze het goed geregeld.”